Välkomna till Capio Arytmi Center Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter/anhöriga med smittsamma sjukdomar. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

REGELBUNDEN HJÄRTKLAPPNING

 

Regelbunden hjärtklappning

Vid denna typ av arytmi går hjärtat fort (160-240 slag/min) och regelbundet (se figur). Besvären startar utan förvarning och går ofta över av sig självt inom några minuter men kan ibland pågå i flera timmar. Jämfört med förmaksflimmer drabbas vanligen yngre patienter av dessa besvär.

Symptomen kan, förutom hjärtklappning, vara yrsel, svimning och orkeslöshet.

Vad är orsaken?

Orsaken till regelbunden hjärtklappning är i många fall en medfödd extra-ledningsbana mellan förmak och kammare (WPW syndrom) (figur). Vissa former uppträder vanligen först i vuxen ålder och kan då bero på att den normala förbindelsen mellan förmak och kammare består av fler ledningar. Då kan en rundgång kan uppstå vilket leder till hjärtklappning (AV-nodal reentry). En vanlig form av hjärtklappning, ibland regelbunden och ibland oregelbunden, är så kallat förmaksfladder som beror på en rundgång i höger förmak.

Utredning av patienter med hjärtklappning

För att ta reda på orsaken till patientens hjärtklappningsbesvär behöver man helst fånga en pågående episod på EKG. Ibland kan detta vara svårt eftersom besvären hinner gå över innan patienten kommer till sjukhus. Då kan man behöva göra en EKG registrering under flera dygn för att fånga arytmin. För att samla ytterligare information om vad som orsakar patientens besvär görs ibland en registrering via matstrupen.

Om det finns en stark misstanke om att en arytmi orsaker patientens besvär kan man genomföra en undersökning av hjärtat med en så kallad invasiv elektrofysiologisk undersökning, trots att man aldrig fångat arytmin på EKG. Man försöker då framkalla en hjärtklappning föra att kunna ta reda på vad orsaken är och hur den skall behandlas. Denna undersökning går till på samma sätt som en ablation men det är inte alltid att man vill, eller kan behandla arytmin vid denna undersökning.

Behandling av regelbunden hjärtklappning kan bestå av medicinering eller ablation.

KONTAKT

Vårdgivare eller patient? Tveka inte att höra av dig. Tänk på att inte maila känslig information.

BLI PATIENT

Läs mer om hur du kan bli patient hos oss.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.