Välkomna till Capio Arytmi Center Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter/anhöriga med smittsamma sjukdomar. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.
På denna sida hittar Du praktisk information inför den ablation Du remitterats till. Under Allmänt om arytmier och Regelbunden hjärtklappning hittar du information om vad hjärtrusning är och hur det behandlas. Du kommer att få ytterligare information och ha möjlighet att ställa frågor vid inskrivningen. Du får också gärna kontakta oss per telefon eller mail.
Inför en elektrofysiologisk utredning/ablation sätts de mediciner som tas för att förhindra hjärtklappning vanligen ut 3-5 dagar innan. Du kommer att få information angående detta i kallelsen. Ibland har vi inte information om att du tar en viss medicin, tex för att du satts in på denna i väntan på en ablation. Kontakta oss om Du är osäker. Om Du har förmaksfladder som är kroniskt skall du äta blodförtunnande mediciner i minst en månad före ingreppet på samma sätt som vid en flimmerablation.
Du skall också ta med en lista över de mediciner Du äter för närvarande samt mediciner för 3-4 dagars förbrukning.
Cirka tre veckor före inläggningen kommer Du att få ett kallelsebrev där tid och plats för inskrivningen framgår. Du kommer då att träffa Din behandlande läkare samt en sköterska.
Vid inskrivningen kommer du att intervjuas om Dina besvär och få ytterligare information om ingreppet. Det är av stort värde om Du fyller i det frågeformulär som medföljer kallelsen. Vidare kommer EKG och blodprover att tas. Ibland utförs även en ultraljudsundersökning av hjärtat. Ibland genomförs ablationen samma dag som inskrivningen, ibland dagen efter och Du kommer då att få sova hemma eller på hotell natten innan ingreppet.
Vi önskar att Du strax innan Ditt besök/inläggning besöker sjukhusets provtagningscentral (kemiska laboratoriet) för att lämna blodprov. Vid provtagningsecentralen visar Du endast din legitimation - remisserna finns elektroniskt.
Provtagningscentralen är belägen på entreeplanet, strax efter receptionen till höger. (karta) Öppnas i nytt fönster.
Du skall duscha noggrant kvällen innan eller behandlingsdagens morgon. Du måste vara fastande, varken mat eller dryck, i minst 6 timmar innan ingreppet. En lugnande tablett ges ibland en timme innan ablationen. Vid vissa typer av arytmier ges inte lugnande medicin eftersom det kan göra det svårare att ställa diagnos.
På ablationslabbet kommer Du att omhändertas av sjuksköterskor som förbereder behandlingen genom att klistra elektroder på Din överkropp, steriltvätta Dina ljumskar samt placera ett sterilt lakan från halsen till fötterna. Efter att ljumsken bedövats förs smala kablar, katetrar, upp till hjärtat. Via dessa undersök hjärtat och man försöker starta den hjärtklappning du besväras av. Efter detta startas behandling som baseras på att orsaken till dina hjärtrusningar elimineras. Ibland behövs bara någon enstaka behandling medan man i vissa fall behöver behandla upprepade gånger.
Eftersom behandlingen kan orsaka smärta kommer du att få smärtstillande och lugnande mediciner. Om Du trots det har ont skall Du tala om det för personalen så att ytterligare smärtstillning kan ges.
Om Du skulle få förmaksflimmer under ingreppet kommer Du eventuellt att sövas och genomgå en elkonvertering för att hjärtat skall gå i normal takt igen. Ingreppet tar vanligtvis mellan 1-2 timmar.
Efter ingreppet skall Du vara sängliggande i 3 timmar. Du kommer att tillbringa ytterligare några timmar på vår avdelning och kan därefter vanligen skrivas ut från sjukhuset.
Vanligtvis blir Du utskriven samma dag. Viss ömhet i ljumsken kan finnas kvar under några dagar. Räkna med att vara i full aktivitet efter cirka en vecka. Vid plötslig nytillkommen svullnad i ljumsken skall Du kontakta oss.
Obs! Du som är kvinna får inte vara gravid när Du genomgår denna undersökning/behandling eftersom röntgenstrålning kan skada ett eventuellt foster.
Information om ingreppet med bl.a. uppgifter om resultat och vissa tekniska data lagras i en databas på sjukhuset samt i ett nationellt kvalitetsregister. Uppgifter om långtidsresultatet kommer också att lagras på motsvarande sätt. (Enl. personuppgiftslagen SFS 1998:204)