Arrhythmia Center
Stockholm

När hjärtat plötsligt rusar

När Thomas Karlsson var 30 år drabbades han av hjärtrytmrubbningar i samband med träning. Plötsligt kunde hjärtat rusa med 220 slag i minuten och han tvingades avbryta för att få ned pulsen. Besvären blev med åren allt värre och Thomas blev till slut sjukskriven.

thomas-karlssonEfter många turer i sjukvården och misslyckade behandlingsförsök kom han till Arrhythmia Center Stockholm vid Södersjukhuset. Sedan några månader är han helt friskförklarad.

Arytmier eller hjärtrytmrubbningar är samlingsnamnet på en mängd tillstånd där rytmen i hjärtats slag rubbas. Orsaken är elektriskt kaos i hjärtat.

I mitten på 90-talet vände sig Thomas Karlsson till läkare. ”Jag tränade ganska hårt vid den tiden och under ett löparpass fick jag pulsrubbningar och hjärtat började slå väldigt snabbt. Med tiden blev besvären värre och symptomen kunde hålla i sig i flera timmar”.

Läkare misstänkte att Thomas besvär orsakades av en extra retledningsbana i hjärtat, men trots flera undersökningar kunde man inte hitta felet.

Thomas som till vardags arbetar som kontrollingenjör på AstraZeneca, fortsatte att träna, men besvären fortsatte. ”Det blev så klart ett stort stresspåslag när hjärtat började rusa. På hösten 2008 fick jag akuta besvär med oregelbunden puls och åkte därför till sjukhuset. Där konstaterade man att jag led av förmaksfladder och jag fick mediciner för att få ned pulsen”. Men besvären fortsatte och två månader senare drabbades Thomas av bröstsmärtor. ”Jag började må dåligt inte bara fysiskt utan också mentalt. Jag var väldigt trött, fick yrsel och vissa dagar orkade jag knappt gå korta promenader. Jag blev inlagd på sjukhus och nu konstaterade man diagnosen förmaksflimmer”.

Thomas behandlades med läkemedel och blev till en början bättre, men snart fick han tillbaka sina symptom. Han kom då till Arrhythmia Center Stockholm som är specialiserad på behandling av störningar i hjärtats rytm. Det är det första centret i Sverige som utför så kallade ablationer med hjälp av magnetstyrd robotkirurgi, Stereotaxis. Ablationer innebär att man blockerar den elektriska aktiviteten som ger upphov till hjärtrusningen. Ingreppet som gjordes med lokal bedövning lyckades och Thomas är idag friskförklarad. ”Jag kände direkt att jag fick professionell vård, personalen var väldigt kompetent”.

Nu har det gått över ett halvår och Thomas lider inte längre av plötsliga hjärtrusningar. Hans förmaksflimmer är borta och han kan träna igen och till och med anstränga sig maximalt. ”Det känns naturligtvis helt fantastiskt och det går inte att värdera i pengar den livskvalitet som jag har uppnått efter operationen”.

Not: Den 7 mars 2010 körde Thomas Vasaloppet, efter att ett par dagar tidigare först ha testat HalvVasan. Med tiden 4 timmar och 53 minuter placerade sig Thomas på 375:e plats av cirka 16 000 startande, en fantastisk prestation!